İçeriğe geç

Oil Pulling – Binlerce Yıllık Basit bir Sağlık Yöntemi

Yaklaşık 1 yıldır her sabah kalktıktan sonra ilk iş olarak “Oil Pulling – Ağzı Yağ ile Çalkalama” yöntemini uyguluyorum.

Eski bir mühendis olarak her yönteme önce biraz kuşku ile yaklaşır, iyice araştırır/ölçer/biçer ve iyice aklıma yatıyorsa denemeye karar veririm. Oil Pulling yöntemini okur okumaz bana o kadar mantıklı geldi ki hemen sabah rutinime aldım ve sanırım hayatımın sonuna kadar da (hindistan cevizi yağı alacak param oldukça 🙂 ) her sabah uygulamayı sürdüreceğim.

Aslında Oil Pulling binlerce yıllık bir Ayurveda yöntemi …(Bilmeyenleriniz için Ayurveda “Yaşam Bilimi/Bilgeliği” anlamına gelen ve Hindistanda binlerce yıl önce geliştirilmiş bir sağlık sistemi).

Ancak biz Batı’da adını son yıllarda duyabildik. Ayurveda’da adı Kavala Graham olarak geçiyor ve temelde ağız ve diş sağlığına yönelik bir yöntem ama uygulayanlar sağlık açısından birçok başka faydasından da bahsediyorlar.

Ve başlangıçta da söylediğim gibi, çok mantıklı bir temele dayanıyor: Ağzımızın bir bakteri yuvası olduğunu hepimiz biliyoruz artık…Ağzımızı her gün bir parça yağ ile çalkalamak sureti ile bu bakteri ve toksinlerin ağız mukozasından , dil üzerinden, dişlerdeki çeşitli oyuklardan sökülerek yağa karışmasını sağlamış oluyoruz. Böylelikle bakteri ve toksinlerden arınmış bir ağıza sahip olduğumuzda sadece daha sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmakla kalmıyoruz, bunların tükürük yoluyla vücudumuza karışmasını da önlediğimiz için genel olarak daha sağlıklı hale geliyoruz.

 

Nasıl Uyguluyoruz?

 

Her sabah uyandıktan sonra bir çorba kaşığı kadar organik yağı ağzımızda 20 dakika boyunca çalkalıyoruz. Aslında yağı ağzımızdaki her noktaya değecek şekilde ağzımızda çevirmemiz yeterli, kuvvetli biçimde çalkalamıza gerek yok. Ama süre önemli, çünkü ağzımızı bakteri ve toksinlerden tamamen arındırabilmemiz için bu işlemi 20 dakika boyunca sürdürmemiz gerekiyor. Bu sırada yağ tükürükle birleşecek ve ağzımızdaki sıvı miktarı artacak. Çok rahatsız etmediği sürece 20 dakikalık süreyi tamamlamaya çalışalım. Sürenin sonunda yağı tükürelim. Ağzımızı suyla biraz çalkaladıktan sonra son olarak dişlerimizi fırçalayalım.

 

Öneriler

  • Ayurveda’da susam yağı kullanılıyor ama sevdiğiniz herhangi başka bir organik yağı da kullanabilirsiniz. Şahsen sabah sabah ağzıma yağ alma fikri biraz itici geldiği için ben oda sıcaklığında katı halde olan ve tadını çok sevdiğim “hindistan cevizi yağı”nı tercih ettim. Sonradan bu yağın antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri olduğunu da okuyunca çok yerinde bir seçim yaptığıma karar verdim.
  • Yağ tükürükle birleşince ağız iyice dolabiliyor. Bu duyguya alışabilmek için başlangıçta yarım çorba kaşığıyla başlayıp miktarı yavaş yavaş artırmanızı tavsiye ederim. Yine başlangıçta zorlanıyorsanız süreyi de yavaş yavaş artırabilirsiniz. Ben 10 dakika ile başladım. Yine ağzınız çok dolduysa bir kısmını tükürüp işleme devam edebilirsiniz.
  • Ne yaparsanız yapın ama asla yutmayın! Unutmayın ki bütün toksin ve bakteriler artık o yağın içinde!!!! Ağzınız çok dolduysa ve dayanamıyorsanız hemen tükürün.
  • Sakın lavaboya tükürmeyin! Zamanla tıkanmasına yol açarsınız. Klozete tükürmek en iyisi.
  • Sizin de benim gibi sabahları ayna karşısında geçirecek bir 20 dakikanız yoksa yağı duştan önce çalkalamaya başlayın. Ben duşumu alırken de, vücut losyonumu sürerken de , sonrasında giyinirken de ağzımı çalkalamaya devam ediyorum. Böylelikle en az 15-20 dakika çalkalamış oluyorum. Bu süreye sadık kalmaya çalışın.Çok aceleniz varsa,tabii ki 10 dakika çalkalamak bile hiç yoktan iyidir .

 

 

Faydaları :

 

İnterneti araştırdığınızda bu yöntemin sağlıklı diş ve dişetlerinin yanısıra başağrısı/migrenlerde azalma, ciltte güzelleşme ve parlama, sinüzit şikayetlerinde azalma gibi birçok alanda faydalarından bahsediliyor.

Ben burada kendimde gördüğüm faydalarından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle dişlerim belirgin şekilde beyazladı. Tabii ki dişçide beyazlatılmış kadar beyaz değil ama belirgin bir fark var. Diş taşlarım hemen hemen hiç yok. Eskiden dişetlerim kanardı, şimdi hiç kanamıyor bu da sanırım daha sağlıklı dişetlerine sahip olduğumun bir kanıtı. Eskiden kışları bir soğukalgınlığı/grip kraliçesi olarak geçirirdim, bu kış yalnızca bir kez soğukalgınlığı geçirdim.

Sanırım yalnızca bu faydaları için bile “oil pulling”’i her gün sürdürmeye değer!

 

 

  1. 3 yıldan fazla olmuş 🙂 halen daha devam ediyor musunuz, etkileri nasıl

    Beğen

    17/06/2018
    • Agiz sagligi acisindan muthis. Ne bir curuk ne de dis temizligi gerekti 3 yildir …Disci masrafim artik hic yok 🙂 Genel saglik acisindan da sunu soyleyebilirim : grip, sogukalginligi cok azaldi.

      Beğen

      18/06/2018

Yorum bırakın